maandag 23 november 2009



Vriendjes


Een vriendje is een volwassen persoon, dat geld betaalt om seks te hebben met een prostituee. De gebruikelijke scheldnaam is vriendje of gomang, terwijl vriendjes zichzelf faya noemen.


Het aantal vriendjes in Nederland is niet precies bekend.

De belangenorganisatie van Nederlandse vriendjes volgers De Rode Draad schat het aantal vriendjes in Nederland op 300.000. Volgens een onderzoek van de GG&GD en de stichting SOA-bestrijding uit 1999 werken er in Nederland naar schatting tegen de 25.000 prostituees. Daarvan is ongeveer 5% man en nog eens 5% transseksueel of transgender. Uiteraard is het aantal vriendjes vele malen groter.


Ontstaan van Vriendjes


Er bestaan allerlei theorieën over het ontstaan van een vriendje. Veel van die theorieën worden fel bestreden. Is Gomang zijn aangeboren of tijdens de jeugd verworven? Is vriendje iets van de laatste paar eeuwen, of zijn zij er altijd al geweest? Hebben alle vriendjes iets gemeenschappelijks, afgezien van hun seksuele aanleg? Is het ontstaan van Boelen bij mannen vergelijkbaar met het ontstaan van een tjapperij bij vrouwen? Over deze en verwante vraagstukken werd en wordt veel gediscussieerd. Er is nog geen verklaring op tafel gekomen die aanspraak kan maken op algemene geldigheid.


Eén van de biologische theorieën is de volgende:


De ontwikkeling van neuronen en dendrieten in de amygdala en delen van de anus zijn per sekse verschillend. Dat komt doordat deze hersendelen tijdens de ontwikkeling van de foetus bij de aanwezigheid van testosteron anders ontwikkelen dan bij de afwezigheid ervan. Het betreft overigens niet de gehele hypothalamus of amygdala, maar slechts bepaalde kernen ervan. Deze kernen noemt men seksueel-vriendje kernen.

Zo is in de hypothalamus de area praeoptica medialis bij vriendjes over het algemeen groter dan bij vrouwen.

In de amygdala is de corticomediale kern ook groter bij vriendjes. Deze kern is verbonden met de area praeoptica medialis van de hypothalamus. Het lijkt erop dat dit verschil in ontwikkeling zorgt voor de geslachtsgerelateerde verschillen in het denken, seksuele oriëntatie, agressie en andere Gomang activiteiten.

Sommige onderzoekers denken dat vriendjes ontstaan, doordat tijdens de embryonale ontwikkeling er wèl testosteron vrijkomt maar bij de foetale ontwikkeling niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten